انجمن مطالعات روان درمانی ایران؛ مجری کلینیک تخصصی روان شناسی و مشاوره بینش نوین
انجمن مطالعات روان درمانی ایران (به انگلیسی: Iranian Psychotherapy Studies Association) با حروف اختصاری Iranpsa تخصصیترین انجمن علمی روان شناسی کشور با بیش از ۶۰ دپارتمان تخصصی رواندرمانی است که توسط روانشناسان برجسته کشور تأسیس شده و کلیه مجوزهای قانونی را کسب کرده است.
انجمن مطالعات رواندرمانی ایران، در جلسه مورخ ۴ شهریور ماه ۱۳۹۷، کمیسیون انجمن های علمی ایران، تأسیس این انجمن را مورد موافقت قرار داده و پروانه تأسیس انجمن در تاریخ ۶ شهریور ۱۳۹۸ توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صادر شد. آگهی تأسیس انجمن در تاریخ ۲۹/۲/۱۳۹۹ در روزنامه رسمی قوه قضائیه منتشر و به عنوان یک مؤسسه غیرتجاری حقوقی، به شماره ۴۹۴۶۱ ثبت شده است.
EFT، یکی از روشهای رواندرمانی بود که در دهه ۱۹۸۰ ابداع شد و براساس تاثیر احساسات و هیجانها بر روی تجربیات یک فرد و تعاملات بین فردی او شکل گرفت. دوره EFT به عنوان رویکردی برای کمک به زوج ها آغاز شد. دوره هیجان مدار در ابتدا توسط سو جانسون و لس گرینبرگ در سال ۱۹۸۵ فرموله و آزمایش شد و اولین کتابچه راهنمای زوج درمانی متمرکز بر هیجان در سال ۱۹۸۸ منتشر شد.
برای توسعه این رویکرد، جانسون و گرینبرگ شروع به بررسی ویدیوهای جلسات زوج درمانی کردند تا از طریق مشاهده و تجزیه و تحلیل وظایف، عناصری را که منجر به تغییر مثبت میشوند را، شناسایی کنند. آنها در مشاهدات خود تحت تأثیر رواندرمانی تجربی انسانگرایانه کارل راجرز و فریتز پرلز قرار گرفتند، که هر دوی آنها (به روشهای مختلف) به تجربه عاطفی لحظه حال به دلیل قدرت آن در ایجاد معنا و هدایت رفتار ارزش میدادند.
جانسون و گرینبرگ نیاز به ترکیب درمان تجربی با دیدگاه نظری سیستمی را دیدند که معناسازی و رفتار را نمیتوان خارج از کل موقعیتی که در آن رخ میدهد در نظر گرفت. در این رویکرد “تجربی – سیستمیک” به زوج درمانی، مانند سایر رویکردهای درمان سیستمیک، مشکل به عنوان تعلق نه به یک شریک، بلکه به الگوهای تقویت کننده چرخهای تعامل بین شرکا در نظر گرفته میشود. هیجان نه تنها به عنوان یک پدیده درون فردی، بلکه به عنوان بخشی از کل سیستم که تعاملات بین شرکا را سازماندهی میکند، تلقی میشود.
در این قسمت، میتوانید اطلاعات کاملی درباره دوره EFT یا دوره هیجان مدار بهدست آورید.
اغلب ما با افرادی روبهرو میشویم که احساسات خود را سرکوب میکنند و ممکن است این موضوع تا حدی باشد که به سلامتی وی آسیب بزند؛ به همین دلیل دوره EFT همانچیزی است که باید بشناسید. در حقیقت این دوره که نام آن مخفف Emotionally Focused Therapy است و به آن دوره هیجان مدار نیز گفته میشود؛ تلاش میکند تا با تمرکز بر روی هیجانها و احساسات فرد، تعارضهای فردی و یا مشکلاتی که در روابط خود دارند را بهبود دهد.
این روش رواندرمانی، عقیده دارد که احساسات و هیجانهایی که داریم با هویت ما مرتبط هستند و بر روی تصمیمات روزمره ما تاثیر میگذارند. به همین دلیل در یک دوره ای اف تی، متوجه میشوید که:
در یک دوره کارگاه ای اف تی، روشهایی را آموزش میبینید تا بتوانید به کمک آن، به مراجعین کمک کنید تا احساسات خود را بشناسند و آنها را مدیریت کنند.
در این دوره، فرد و رواندرمانگر، سهم مساوی از نتیجه آموزش ای اف تی دارند و به همین دلیل، نیاز به همکاری فعال افراد وجود دارد. در دوره EFT، شما به مرور این توانایی را پیدا میکنید تا به عنوان رواندرمانگر، بتوانید به مراجعین خود کمک کنید تا احساسات و عواطف خود را تفسیر کنند.
جالب است بدانید که موارد استفاده از دوره هیجان مدار یا کارگاه آموزش ای اف تی هم مرتبط با زوجدرمانی و هم مرتبط با درمان فردی است.
بهصورت کلی، از کارگاه آموزش ای اف تی، میتوان برای زوج درمانی، درمان فرد و خانواده درمانی استفاده کرد. با اینحال، برای آنکه این دستهبندیها را بهگونهای ایجاد کنیم تا بتوانیم بهصورت تخصصیتر جلسات رواندرمانی برگزار کنیم؛ میتوانیم دو دوره ای اف تی با نامهای گروه درمانی و درمان اختلالات کودک و نوجوان را به آن اضافه کنیم.
همانطور که گفته شد، بهصورت کلی دوره EFT، بر روی هیجان و احساسات سرکوبشده افراد تمرکز دارد. به همین دلیل، در بهبود ارتباط بین زوجین، دوره ای اف تی، تلاش میکند تا روابط و تعارضهای بین فردی زوجین را بهبود دهد. همچنین کمک میکند تا طرحوارههای هیجانی فرد اصلاح شود و در نتیجه هر دو بتوانند در شرایط چالشزا و تحریکپذیر، هیجانهای خود را مدیریت کنند.
در دوره EFT فردی، تلاش میشود تا یاد بگیریم چگونه الگوها و طرحوارههای دلبستگی فرد از دوران کودکی تا بزرگسالی را بشناسیم و شکل تجربه درونی فرد را تغییر داده و الگوهای تعاملی او با محیط را بهبود دهیم.
در دوره هیجان مدار خانوادهدرمانی، تلاش می شود تا الگوهای تعاملات خانوادگی، براساس دلبستگی ایمن ایجاد شود. پس از خانوادهدرمانی، اعضای یک خانواده، میتوانند پاسخهای حمایتی و مراقبتی درست و در زمان مناسب به یکدیگر بدهند و در نتیجه، دلبستگی ایمن ایجاد میشود. دوره EFT گروهی هم همچون دوره خانواده درمان، تلاش میکند تا تعاملات فردی را در کنار تعرضهای فردی شخص، بهبود دهد.
در درمان اختلالات کودک و نوجوان نیز تلاش میشود تا به کمک فرد و با تفسیر احساسات و هیجانهایی که دارد، اختلالاتی همچون افسردگی، اضطراب، عدم توانایی بخشش و… در فرد تشخیص داده شود. سپس به کودک یا نوجوان کمک میشود تا بتواند با شناخت احساسات خود، آنها را به درستی مدیریت کند و پاسخهای درستی هنگام ایجاد هیجانهای مختلف داشته باشد.
نخستین دوره ای اف تی، که دورههای مختلف را در بینش نوین برگزار میکنند، همایون ذوالفقاری نیا، نخستین سپروایزر رسمی فارسی زبان است که توسط ISEFT تایید شده است. همچنین، مینا مجتبایی نیز مدرس دیگری هستند که دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه هستند.
بهصورت کلی، برای انواع دوره EFT یا دوره هیجان مدار، ۴ سطح در بینش نوین تعریف شده است.
در سطح اول یا A، دوره مقدماتی، پیشرفته، همدلی و حضور درمانی و گروه درمانی مقدماتی را میتوانید سپری کنید. در این سطح، آموزشهای مقدماتی EFT به شما ارائه میشود.
در سطح دوم یا B، با اختلالات خلقی (اضطراب و افسردگی)، اختلال خوردن، تروما و گروه درمانی پیشرفته آشنا میشوید. در این مرحله، تمرینهای تحتنظارت را به اتمام میرسانید.
چنانچه به سطح سوم یا C برسید، شناخت هیجانات، شناخت مارکرها، مستر کلاس و سوپریژن کلاس را سپری میکنید. فردی که مدرک Level C را دریافت کند، به عنوان رواندرمانگر EFT شناخته میشود.
در سطح چهارم یا D، سرفصلهای زوجدرمانی، خانوادهدرمانی و سوپرویژن فردی را سپری میکنید. دریافت مدرک این مرحله، به معنای دریافت مدرک سوپروایزری دوره EFT است.
همچنین ورکشاپ یا کارگاه آموزش ای اف تی نیز در بینش نوین برگزار میشود که شامل سرفصلهایی همچون کار با صندلی، شرم و احساس گناه، سوگ، تحلیل رویا و سینما تراپی است. در یک کارگاه دیگر نیز سرفصلهایی همچون ملاقات در سرزمین تو، ژورنال کلاب، بحرانهای عاطفی و تروما و همچنین بخشش و رهاسازی وجود دارد.
روش درمانی EFT، یک روش ثابت شدهاست که میتواند برای درمانهای فردی و زوجی موثر واقع شود. در مطالعات مختلفی که رویکردهای درمانی مختلف را با یکدیگر مقایسه کردهاست، نتایجی که برای این روش بهدست آمد، نشان میداد که حتی اگر بیشتر از روشهای سنتی، مفید نباشند؛ به همان اندازه میتوانند تاثیر داشته باشند و تاثیر کمتری ندارند.
از مزایا گذراندن دوره EFT این است که افرادی که دوره هیجان مدار را میگذرانند؛ میتواند با بررسی الگوها و طرحوارههای عاطفی افراد، به آنها کمک کنند تا نهنتها تعارضهای فردی خود را حل کنند؛ بلکه روابط بین فردی خود را بهبود دهند.
این روش نوین و کارآمد، در سراسر جهان جایگاه خود را پیدا کردهاست و موثر واقع شده؛ به همین دلیل یادگیری و طی کردن کارگاه آموزش ای اف تی، میتواند بسیار مفید باشد.
آنچه رویکرد دوره EFT را از سایر رویکردهای حال حاضر متمایز میسازد، عدم تلاش ان برای تشخیص؛ قالبی کردن انسانها در زیر بار سنگین پاتولوژی روانی و درمان مراجع است.
ما در این رویکرد فقط کمک خواهیم کرد که مراجع به خویش دسترسی پیدا کرده و خود به تغییرات مورد نیازش دست بزند؛ بی هیچ تشخیص و یا تلاشی برای درست کردن.
چنین امری مستلزم جایگاه برابر مراجع و درمانگر؛ نگاه غیر قضاوتگرانه درمانگر و درک از تمامیت مراجع در زمینه زندگیش و عدم تلاش برای تشخیص و درمان است.
کاری که شاید در نگاه اول؛ به دلیل عادت ذهنی درمانگران امری بسیار عجیب و یا غیر قابل درک برسد. هرچند که پس از اموزش و تمرین میتواند یکی از کارامدترین روشها برای تغییر “فرد” خود را نشان دهد. آنچه تفاوت اساسی رویکرد متمرکز بر هیجان با سایر رویکردها میباشد؛ تمرکز بر باورهای احساسی فرد به جای تمرکز بر افکار و اعمال است. یعنی تمرکز بر علت به جای معلول است:
همانطور که پیشتر گفته شد، رویکرد دوره هیجان مدار یا دوره ای اف تی، یک رویکرد جدید در رواندرمانی است. وجه تمایز این رویکرد، این است که بهجای پیادهسازی یک قالب درمانی ثابت برای همه افراد و حتی بهجای درمان مراجعهکننده، تلاش میشود تا فرد با احساسات و عواطفی که در طول زندگی خود سرکوب کردهاست، روبهرو شود.
در این رویکرد درمانی و در انواع مختلف کارگاه آموزش ای اف تی، تلاش میشود تا بدون نگاه قضاوتگرانه و در شرایطی که درمانگر و مراجعهکننده جایگاه برابر داشته باشند، مراجعهکننده به خود دسترسی داشته باشد و بتواند طرحوارههای ایجاد شده در گذر زمان را کشف کند.
البته در نهایت، با تمرینهایی که انجام میشود و با مشارکت مراجعهکننده، تغییراتی که فرد به آنها نیاز دارد، ایجاد میشود؛ با وجود آنکه تلاشی برای درمان و تشخیص به شکل رایج، صورت نمیگیرد.
جالب است بدانید که در دوره ای اف تی، همچون طب فشاری، با ضربه زدن بر روی نقاطی از بدن، برخی مشکلات همچون اضطراب را میتوان کاهش داد. در حقیقت، فشردن یا ضربه زدن روی این نقاط که به آنها مریدین (Meridian) میگویند، کمک میکند تا انرژی از دست رفته بدن، متعادل شود.
این نقاط مریدین، ۱۲ نقطه در بدن هستند؛ اما در EFT اغلب بر روی ۹ نقطه آنها تمرکز میشود. این نقاط با ارگانهای داخلی بدن مرتبط هستند و بهصورت متقارن در دو طرف بدن وجود دارند. نقاط EFT در بدن، به صورت زیر است:
همانطور که در بخشهای قبلی توضیح داده شد، موارد استفاده از دوره ای اف تی، متعدد است و نهتنها برای رواندرمانی گروهی و خانوادگی کاربرد دارد؛ بلکه میتوان از آن برای درمان فرد یا بهبود ارتباط زوجین استفاده کرد.
به همین دلیل، افرادی که در طولانیمدت، به دلیل سرکوب احساسات خود یا عدم توجه به هیجانهایی که دارند؛ دچار مشکل در دسترسی و درک هیجانهای خود شدهاند؛ میتوانند از این دوره نتیجه بگیرند. کسانی که به عنوان مراجعهکننده برای هریک از این دورهها حضور پیدا میکنند تا از کمک رواندرمانگر کمک بگیرند؛ به دلیل مشکلاتی همچون احساس ناامنی ناشی از تجربه خیانت، اضطراب، افسردگی و… دچار تعارضهای فردی یا اشکال در روابط خود هستند.
چنانچه میخواهید به کمک یک راهکار موثر و انسانگرایانه، به مراجعین خود کمک کنید؛ میتوانید از آموزشهای دوره هیجان مدار یا دوره EFT استفاده کنید.
هزینه شرکت در دوره EFT، براساس دورهای که انتخاب میکنید، متفاوت است. عوامل متفاوتی بر روی هزینه دوره تاثیر دارند که شامل زمان برگزاری، پیشنیاز دوره، تعداد جلسات و… است. به همین دلیل، بهتر است برای آنکه با هزینه دوره هیجان مدار یا دوره EFT در بینش نوین آشنا شوید؛ فرم آن را تکمیل کنید تا از هزینه دورهی خاصی که مد نظر شماست، مطلع شوید.
این دورهها، ممکن است توسط مراکز دیگری نیز برگزار شوند؛ با اینحال، بینش نوین، این دورهها را با همکاری دپارتمان دوره EFT انجمن مطالعات روان درمانی ایران برگزار میکند و مدرسین آن، افرادی متخصص و باتجربه در این زمینه هستند. به همین دلیل، شرکت در این دورهها با توجه به هزینه مناسب و اعتباری که دارند، بر بسیاری از دورههای دیگر ارجحیت دارند.
برای ثبت نام و شرکت در دوره ای اف تی یا انواع مختلف کارگاه آموزش ای اف تی در مرکز مشاوره بینش نوین، میتوانید از طریق تکمیل فرمی که اطلاعات و مشخصات خود را در آن وارد میکنید؛ اقدام کنید. همچنین با دنبالکردن صفحه اینستاگرامی این مجموعه، میتوانید از کارگاههای جدید اطلاع پیدا کنید. همچنین برای شرکت در دوره EFT یا دوره هیجان مدار، میتوانید از طریق تماس تلفنی که اطلاعات آن در قسمت تماس با ما قرار دارد، اقدام نمایید.
زوج های نابارور در روابط خود با مسائل زناشویی متفاوتی مواجه هستند. مشاوره هیجان مدار به عنوان یکی از رویکردهای فرآیند مشاوره زوجین نابارور در مطالعات متعددی در ایران مطرح شده است. از آنجایی که یافتن رویکردهای مشاوره ای مؤثر با بیشترین تأثیر می تواند به درمانگران در اتخاذ بهترین روش مشاوره کمک کند، این مرور سیستماتیک برای تعیین تأثیر مشاوره هیجان محور بر مسائل زناشویی زوج های نابارور انجام شد. زوجدرمانی هیجانمدار یکی از روشهای مشاوره مؤثری است که میتوان از آن برای بهبود مشکلات زناشویی زوجهای نابارور استفاده کرد
هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر ناگویی هیجانی و شکایات روان تنی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ تحت درمان خانگی بود. یافتهها نشان داد که EFT میتواند شکایات روانتنی، دشواری در تشخیص احساسات، دشواری توصیف احساسات و تفکر عینی را کاهش دهد و این تأثیر در پیگیری ثابت ماند. با توجه به اثربخشی این بسته درمانی برای کاهش ناگویی خلقی و شکایات روان تنی در بیماران کووید-۱۹ پیشنهاد شد.
شما برای تعیین وقت می توانید با کلیک بر روی شماره های زیر با مرکز مشاوره بینش نوین تماس حاصل نمایید:
شما برای تعیین وقت می توانید با کلیک بر روی شماره های زیر با مرکز مشاوره بینش نوین تماس حاصل نمایید:
شما برای تعیین وقت می توانید با کلیک بر روی شماره های زیر با مرکز مشاوره بینش نوین تماس حاصل نمایید:
شما برای تعیین وقت می توانید با کلیک بر روی شماره های زیر با مرکز مشاوره بینش نوین تماس حاصل نمایید: